Kuvituskuva
17.12.2021Teksti ja piirros: Rosanna Kuivalainen

HILDAn joulu on moniaistillinen juhla

Kardemummo Oy:ssä ilahduttiin joulukuun alussa asiakkaan lähettämästä jouluisesta kuvaviestistä: ryhmäkodin asukkaat ovat nostattaneet joulunodotuksen tunnelmaa katsomalla yhdessä Mikael Konttisen joulukonserttia HILDA-palvelusta. Kardemummon sisältö- ja viestintävastaava Maaria Keskitalo tietää, että joulukonsertti on ehtinyt tanssittaa jo monet muutkin joulun tunnelmiin. Maaria kertoo tässä blogijutussa, miten joulua paketoidaan Kardemummossa.

Joulun ääniä, kuvia ja muistoja

Kardemummossa ollaan oltu sesongin tunnelmissa jo hyvissä ajoin. Ensimmäisten joulusisältöjen julkaisu ajoitettiin ensimmäiseen adventtiin. Mikael Konttisen joulukonsertti sekä useista kappaleista koostettu joulumusiikkipaketti avasivat joulun odotuksen vanavedessään monta muuta sisältöä.

– Tänäkin vuonna tarjoamme asiakkaillemme Mikael Konttisen rakastetun joulukonsertin. Musiikkisisällöt ovat HILDAssa muutenkin suosituimpia, minkä vuoksi haluamme tuoda hoivakoteihin runsaasti myös jouluista musiikkia. Tarjolla on hilpeää, tunnelmaa nostattavaa joulumusiikkia, mutta myös rakastettuja, hartaita jouluklassikoita – jokaiselle löytyy siis varmasti jotakin.

Vaikka nostalgia ja muistojen herätteleminen on Kardemummossa tärkeää vuodenajasta riippumatta, joulun aikaan ne korostuvat entisestään. Monelle asiakkaalle joulu herättää lapsuudesta monenlaisia tarkkojakin muistoja, joita HILDAn sisällöt voivat nostaa pintaan ja vahvistaa.

– Kun ihmiset eivät välttämättä voi kokoontua samalla tavalla yhteen, haluamme olla osaltamme välittämässä hoivakoteihin joulun ääniä, iloa, tuoksuja ja tunnelmaa. Poikkeuksellinen aika näkyy rajoitetumpina vierailuina ja rajallisempana yhdessäolona.

Muistoja aktivoidaan sisällöissä niin musiikilla, perinteiden kerronnallisella kuvailulla ja nostalgisella kuvituksella. Asiakkaat ovat toivoneet myös hengellistä sisältöä ja pääsevätkin tänä vuonna mukaan HILDAn jouluhartauteen.

Hektistä paketointia ja yhdessä tekemistä

Maaria kuvailee joulunalusaikaa Kardemummossa hektiseksi, koska samaan aikaan laitetaan mennyttä vuotta pakettiin, tarjotaan joulusisältöjä asiakkaille ja suunnataan jo katsetta tulevaan vuoteen. Kauden juhlava tunnelma on kuitenkin ollut hyvin läsnä; jokaiselle on riittänyt teemanmukaista askaretta joulukorttien kirjoittamisesta joulumusiikkien, -runojen ja -kuvien käsittelyyn.

Kuvituskuva

Sukupolvien erilaiset kokemukset, niiden tuominen lähemmäs toisiaan ja yhteisestä maaperästä ammentaminen ovat Maarian työn keskiössä. HILDAn sisältöjen katsojakunta koostuu monenlaisista asiakkaista, hoivayhteisöjen asukkaista, läheisistä, hoitajista ja henkilökunnasta. Maaria kuvailee joulussa olevan tietynlaista taikaa, joka tuntuu vuodesta toiseen, iästä ja elämänvaiheesta riippumatta.

– Ajattelen, että sisältöjen on tärkeää kolahtaa niin ikääntyneelle hoivakodin asukkaalle kuin nuoremmalle hoitajallekin. On olennaista, että sisällöt kannustavat yhteiseen muisteluun. Yhdistävien perinteiden, muistojen ja kokemusten jakamista voi tapahtua riippumatta siitä, mille vuosikymmenelle on syntynyt ja millaisena aikana lapsuutensa elänyt.

Joulu huomioidaan HILDAssa näkyvästi, koska perinteikäs juhla herättää monissa voimakkaita muistoja ja synnyttää tilaisuuden vuorovaikutukselle. Monissa hoivayhteisöissä leivotaan pipareita ja huomioidaan joulun lähestyminen moninaisin ohjelmanumeroin ja koristeluin. HILDAn perinneaiheiset sisällöt ja joulumusiikki toimivat tukena moniaistillisen kokemuksen luomisessa ja vuorovaikutuksen apuna.

Vaikka Maaria on syventynyt joulusisältöjen suunnitteluun hartaudella, ei hän aio käyttää liikaa aikaa joulun suunnitteluun muutoin. Hänen jouluunsa tulee kuulumaan ainakin yksi perinnetaito.

– Minulle joulu tulee tänä vuonna perinteisesti käsillä tehden: toivon, että puikoilla oleva islantilaisneule ehtii valmistua aatoksi. Vaikka oman joulun valmistelu jäisi muuten vähäiseksi ja viime tippaan, HILDAn joulusisältöjen äärellä juhlamieli hiipii väistämättä itsellekin.

Tunnelmallista joulua!
Toivottaa Kardemummo Oy

Lue myös

Kaiken takana on teknologia

Tammikuu 26, 2022

Isät yrittäjien takana

Marraskuu 12, 2021

Kardemummon tiimi vahvistuu

Huhtikuu 12, 2021

Kuulo kannattelee
terveyttä

Syyskuu 30, 2019
Sulje

Varaa etätapaaminen

Ehdota sinulle sopivaa aikaa kuullaksesi, miten Kardemummo voi edesauttaa asukkaidenne sekä henkilöstönne hyvinvointia. Tapaaminen hoituu näppärästi videoyhteyden kautta. Tarvitset vain tietokoneen sekä selaimen.