HILDAn tuolijumppa aktivoi fyysistä toimintakykyä - ja tuo hymyn huulille

Ikäihmisille suunnattu HILDA-virikepalvelu aktivoi niin käyttäjien fyysistä, henkistä, kognitiivista kuin sosiaalistakin toimintakykyä. Kolmen ammattifysioterapeutin tiimityönä suunnittelema ja toteuttama HILDAn tuolijumppa palvelee vahvasti kaikkia näitä tavoitteita.

Kaikilla kolmella suositun tuolijumpan takaa löytyvällä fysioterapeutilla on pitkä kokemus ikäihmisten kanssa työskentelystä, joskin hieman vaihtelevin painotuksin. HILDA-tuolijumpista saatiin koottua monipuolinen kokonaisuus yhdistelemällä näitä erikoisosaamisia. Yksi fysioterapeuttikolmikosta on Syystien seniorikeskuksella ikäihmisiä kuntouttava ja ohjaava fysioterapeutti Milla Hutri. Hutrilla on pitkä työhistoria seniorien ryhmäkuntoutuksesta, joten hän tietää hyvin, mihin asioihin huomiota kannattaa kiinnittää juuri tässä kohderyhmässä.

- Kun suunnittelimme HILDAn tuolijumppakokonaisuutta Sonja Katajan ja Johannes Tarkiaisen kanssa, halusimme ensinnäkin varmistaa, että liikkeet ovat kaikille turvallisia ja että niitä voivat tehdä kaikenlaiset käyttäjät toimintakyvyn tasosta riippumatta. Halusimme pitää kynnyksen mahdollisimman matalana kaikille, Hutri kertoo.

Jumppakokonaisuus koostuu erilaisista osioista, joita voi hyödyntää joko tarjotussa järjestyksessä tai haluamallaan tavalla poimien. Materiaali on jaettu alkulämmittelyihin, varsinaisiin jumppiin sekä loppurentoutuksiin. Pehmeiden ja kehoa aktivoivien liikkeiden lisäksi jumpissa haluttiin panostaa mukavaan, kannustavaan tunnelmaan sekä ikäihmisten näkökulman huomioimiseen kauttaaltaan kaikessa.

- Halusimme tehdä jotain tavallisuudesta poikkeavaa ja erilaista kuin perinteisissä jumppavideoissa. Siksi otimme vahvasti mukaan myös hauskoja ja mieltä aktivoivia elementtejä, kuten muistoja herättäviä taustamaisemia ja ikäihmisille mieluisaa musiikkia, Hutri kertoo.

Kaikki liike on hyvästä

Senioriasumispalvelujen käyttäjäkunta koostuu moninaisesta joukosta ihmisiä, joista jokaisella on ainutlaatuinen tausta ja historia, omanlaisensa liikuntahistoria sekä yksilöllinen toimintakyky. Kuten kaikenikäisillä ihmisillä, myös ikäihmisillä päivät vaihtelevat keskenään. Siksi myös HILDAn tuolijumpat on suunniteltu monipuolisesti erilaisille käyttäjille ja erilaisiin käyttötilanteisiin.

- Pääperiaatteemme suunnittelutyössä oli, että sisältöjen oli oltava laajasti kaikenlaisia käyttäjiä hyödyttäviä ja kaikille turvallisia. Tuolijumppaan voi osallistua niin tavallisesta tuolista kuin pyörätuolistakin käsin, ja jokainen omalla tahdillaan. Päivät vaihtelevat meillä kaikilla, joten liikkeitä kannattaa tehdä aina omaa kehoa kuunnellen, Hutri kannustaa.

Liikkeellä voidaan tukea ikäihmisten arjessa pärjäämistä mahdollisimman pitkään. Toiveena olisikin saada ikäihmiset liikkumaan HILDAn kannustamana aiempaa säännöllisemmin eikä ainoastaan harvakseltaan ja fysioterapeutin seurassa. HILDAa on helppo käyttää kuntoisuuden mukaan joko itsenäisesti tai hoitajan avustuksella. Monessa hoivakodissa hoitajan roolina on näyttää liikkeitä malliksi televisiosta näkyvän HILDA-sisällön mukaisesti.

- Monet tuolijumpan liikkeistä perustuvat musiikin rytmiin, mutta rytmissä pysyminen ei tietenkään ole pakollista. Jokainen voi itse valita, kuinka aktiivisesti haluaa minäkin päivänä osallistua. Pelkästään vierestä seuraaminen ja ajoittainenkin osallistuminen muutamalla liikkeellä on pelkkää plussaa. Kaikki liike on hyvästä, Hutri toteaa.

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Olen:
Kiitos liittymisestäsi uutiskirjeemme tilaajaksi!
Saat jatkossa kirjeemme kuukausittain sähköpostiisi.
Oho! Jotain meni pieleen lomaketta lähetettäessä.