Tuhannet arvostelut kuukaudessa ohjaavat HILDA-sisältöjen suunnittelua

HILDA-sisältöpalvelussa on satoja sisältöjä, jotka laulattavat, naurattavat ja liikuttavat hoivakodeissa ympäri Suomen. Sisältöjen monipuolisuus mahdollistaa sen, että jokaiselle hoivakodin asukkaalle löytyy sisältöä, mikä tuo iloa ja parantaa heidän elämänlaatuaan. Ikäihmisiä kiinnostavien sisältöjen lisäksi palvelun on oltava mielenkiintoinen sitä käyttäville hoitajille.

-HILDA-palvelun sisällöt huomioivat elämän koko kirjon. Sisältöjä löytyy maan ja taivaan väliltä ja ne kumpuavat eletystä elämästä – hoivakodissa asuvien vanhusten harrastuksista, ammateista ja mielenkiinnon kohteista, luettelee Samu Vatanen.

Kardemummon sisältösuunnittelija Kirsi Kuulasvirta täydentää, miten Samun kokemus geronomin työstä on opettanut käytännön kautta “mikä kolisee vanhemmille ihmisille”.

-HILDA-sisältöjen aiheet toimivat sytykkeenä jokaisessa katseluhetkessä toteutuvalle vuorovaikutukselle, mikä on erityisen arvokasta, Kirsi kertoo.

Samu nyökyttelee.

Ikäihmiset eivät ole yksi möykky

Saatamme joskus nähdä vanhukset homogeenisenä ryhmänä. Tosiasia kuitenkin on, että olemme kaikki erilaisia – myös ikääntyessämme.  Miten monimuotoisuus voidaan huomioida HILDA-palvelussa?

-Jokainen meistä on omanlaisensa ja omalla historiallaan varustettu. Osa hoivakodin asukkaista on matkustellut paljon, osa on elänyt vahvasti esimerkiksi työlleen tai harrastuksilleen. Sitten on heitä, jotka ovat vaikka viljelleet maata ja kasvattaneet karjaa eli heidän elinpiirinsä on ollut vahvasti maaseudulla. Me emme voi päättää, mikä kenellekin on merkityksellistä. Voimme vain tarjota vaihtoehtoja, Kirsi kommentoi.

Aivan kaikesta ei ole mahdollista tehdä omaa videosisältöään, mutta sisällöt voivat herättää yleisiä muistoja ja fiiliksiä.

-Mieleeni tulee Helsingin Hakaniemessä kuvattu Torikahvilan aamu -sisältö. Vaikka se oli viime kevään kylmä torikahvilan aamu, niin se voi herättää hyviä keskusteluja siitä, kenen kanssa on käynyt torilla kahvittelemassa tai mitä torilta ennen ostettiin. Katsojan mieleen voi nousta lomamatkoja tai muita vanhoja muistoja torilta, vaikka sisältö onkin nykyaikainen.

Keskusteluun kirvoittavat langanpätkät voivat olla hyvinkin yllättäviä. HILDA-sisällön ei tarvitse kuvittaa katsojan omia muistoja vaan tarjota jotain, mikä herättelee ja tuo mieleen muistoja. Tarina Hatuntekijästä voi palauttaa mieliin omat tai vaikka oman äidin käyttämät hienot hatut, Opetustauluista kertova sisältö voi nostattaa ajatuksiin omat koulumuistot, Kirsi jatkaa.

Sisältöjen kirjoa

HILDA-palvelu tuli alunperin tunnetuksi ikäihmisen synnyinvuoteen perustuvasta musiikki- ja muistelumatkasta. Seuraavaksi palveluun ilmestyi tuolijumppaa asukkaiden fyysisen toimintakyvyn tueksi. Valikoima monipuolistui vaihe vaiheelta kokemuksista oppiessa ja asiakasymmärryksen syventyessä.

-Saamme paljon vinkkejä hoiva-alan työntekijöiltä. Hoitajat tuntevat asukkaansa ja osaavat sanoittaa meille, mikä heitä voisi ilahduttaa. Sen lisäksi hoitajat jakavat meille jatkuvasti palautetta katsomistaan HILDA-sisällöistä ja niiden vaikutuksesta ikäihmisiin. Juuri oikeanlainen sisältö on saattanut auttaa esimerkiksi levotonta asukasta rauhoittumaan, Samu kertoo.

Helsinkiläisessä palvelukeskuksessa sisältöpalvelua testannut Kirsi on myös nähnyt, millaisia reaktioita HILDA voi saada aikaiseksi yleisössään.

-Vanhojen valokuvien ja musiikin yhdistelmä sai muuten täysin hiljaisen vanhan miehen hihkaisemaan: ”Minullakin oli auto, se oli Fordi”. Yhtäkkiä hänelle palasi muistoja ja hän halusi sen meille kaikille läsnäolijoille jakaa. Palvelu innosti myös muutoin hiljaisia asukkaita laulamaan heille tuttuja kappaleita. 

Ja se mitä en voi liikaa korostaa on se, miten hyvin huumori upposi! Se yhdisti, kun voitiin yhdessä nauraa jollekin asialle, Kirsi kommentoi.

Innostavaksi suunniteltu palvelu

TV-alan konkari Kirsi tuntee tarinankerronnan keinot, mutta HILDA-sisällöt tulee käsikirjoittaa ja suunnitella aivan omalla tavallaan.

-Yleensä kun katsomme telkkaria, niin me katsomme sitä viihdyttääksemme itseämme tai oppiaksemme jotain uutta ympäröivästä maailmasta. HILDAn merkitykseksi nousee viihtymisen lisäksi se, että mitä tapahtuu katsomisen aikana tai sen jälkeen. Parhaimmillaan sisältömme tarjoama hyvä fiilis jää asukkaiden mieliin pitkäksi aikaa.

Sisältöjemme pitää olla kiinnostavia myös hoitajille, jotta he jäisivät mielellään ikäihmisten seuraksi istumaan ja valitsemaan seuraavankin kerran yhteistä toimintaa HILDAsta. Sisällöt voivat parhaimmillaan puhutella useammallakin tasolla, Kirsi kertoo.

 Hoitajat arvioivat sisällöt palvelussa niiden päättymisen jälkeen. Ytimekkäät kysymykset voivat liittyä esimerkiksi aiheen kiinnostavuuteen tai pituuteen. Kardemummolla seurataan hoitajien jakamia arvioita, joita annetaan kuukausittain reilut 2500 kappaletta. Arviot auttavat tuottamaan hoivakodeille sisältöä, josta he oikeasti pitävät.

-Meillä ei mennä sillä, että mitä Kirsi haluaa tehdä, vaan teemme sen mukaan mille on käyttöä ja tarvetta, Kirsi sanoo. Sen lisäksi teemme rohkeitakin kokeiluja, sillä ne voivat tarjota aivan uusia oivalluksia niin tekijöille kuin katsojillekin!

-Panostamme siihen, että palvelussa on jatkuvasti jotain uutta katsottavaa. Näin innostamme käynnistämään palvelun mahdollisimman usein, jolloin palvelun käyttöastekin pysyy hyvänä, Samu kertoo.

Oma HILDA-hetki

Kuvittele itsesi ikäihmiseksi. Millainen HILDA-sisältö voisi ilahduttaa sinua?

Kirsi: Ilahtuisin rokista ja räminästä, joka antaisi energiaa ja tarvittaessa lohduttaisi. Sen lisäksi kaipaisin yksilöllisyyteni huomioimista, sitä että minua ei automaattisesti pidettäisi samanlaisena kuin vieressäni istuvaa ikäihmistä vaikka olisimmekin samanikäisiä.

Katselisin mielelläni vaikkapa berliiniläisen raitiovaunun ikkunasta kuvattua videota, joka veisi minut matkalle halki erilaisten kaupunginosien. Maisemissa voisi jopa vilahtaa unelmieni siirtolapuutarhamökki. Samoin ihmisten erilaiset elämäntarinat ja erilaiset harrastukset kiinnostavat minua, vaikkeivät ne omaa elinpiiriä koskettaisikaan. 

Samu: Uskon, että musiikin merkitys itselleni tulee iän karttumisen myötä vain ja ainoastaan korostumaan. Voisin tehdä matkan nuoruuden musiikkiin. Palaisin aikaan jolloin oli vielä takki auki ja mieli vapaa.

Sen lisäksi perheemme mökki on ollut minulle aina hirveän tärkeä paikka, joten haluaisin jumpata suomalaisessa mökkimaisemassa.

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Olen:
Kiitos liittymisestäsi uutiskirjeemme tilaajaksi!
Saat jatkossa kirjeemme kuukausittain sähköpostiisi.
Oho! Jotain meni pieleen lomaketta lähetettäessä.