”Johdan Helsingin Musiikkitalossa musiikkilääketieteen poliklinikkaa. Siellä otamme vastaan muusikoita, joilla on työkykyä uhkaavia ongelmia terveytensä kanssa. Meillä on hieno, moniammatillinen tiimi eri erikoisalojen lääkäreitä ja muita terveydenhuollon ammattilaisia.”
Miikka Peltomaa on erikoislääkäri, korva-, nenä- ja kurkkutautiopin dosentti Helsingin yliopistossa. Hän toimii Coronaria Uniklinikan vastuulääkärinä. Muun lääkärintyönsä ohella Peltomaa toimii musiikkilääkärinä. Hän työskentelee erityisesti muusikoiden terveyden parissa, mutta samaan aikaan häntä kiinnostavat musiikin terveysvaikutukset.
Muusikon tavalliset terveysongelmat hoituvat hyvin työterveyshuollossa tai terveyskeskuksessa, mutta muusikon sairastumiseen liittyy aina erityispiirteitä.
”Musiikkilääketiede panostaa muusikon terveyden ja sairauden erityispiirteiden huomioimiseen niitä hoidettaessa. Musiikkilääkärin apua tarvitaan usein juuri soittamiseen ja laulamiseen liittyvissä vaivoissa”, selventää Peltomaa.
Musiikki on ihmeellinen lääke ja kuulo sen kätevä annostelukanava
”Kun muistisairaus alkaa heikentää aivoja, kuuloaisti säilyy pisimpään parhaana kanavana aktivoida aivoja monipuolisesti”, kertoo Peltomaa.
”Kuulojärjestelmä ei saa muistisairauden edetessä siipeensä ollenkaan niin pahasti kuin monet muut aivojen alueet. Kuulon kautta päästään kuin varkain muistisairauden haalistuttaman yhteyden ohi virkistämään aivoja.”
Musiikin kuuntelu on oivallinen tapa aktivoida aivoja, ylläpitää aivojen toimintaa, ylläpitää ja virkistää kuulon lisäksi myös muistitoimintoja. Aivotutkijat ovat osoittaneet musiikin monipuolisen ulottuvuuden aivojen virkistäjänä ja kuntouttajana.
Musiikille altistuminen parantaa kuuloa. Tämä havaitaan erityisen hyvin muusikoilla, joilla aivojen musiikilla harjaantunut kuulojärjestelmä kannattelee ikääntyessä hyvää puheen erotuskykyä muita pidempään. Käytännössä tämä tarkoittaa kuulolaitteen tarpeen viivästymistä jopa joillakin vuosilla.
”Muillakin kuin muusikoilla on havaittu musiikin parantavan kuuloa. Kuoroharrastuksen aloittaneilla vanhuksilla on puheen erotuskyvyn hälyssä todettu parantuneen verrattuna vanhuksiin, jotka eivät ole kuoroharrastuksen pariin löytäneet. Kuulolaitteet kannattaa kuitenkin aina ottaa korviinsa heti niitä tarvitessaan, sillä muuten aivojen kuulojärjestelmä heikkenee ennen aikojaan”, kertoo musiikkilääkäri Peltomaa.
Musiikki herättää muistot henkiin
Hilda pysäytti Peltomaan. Perinteitä ja muistoja helppokäyttöiseen nykytekniikkaan yhdistävä työkalu on Peltomaan mielestä erittäin tervetullut vanhusten hoitoon ja hoivaan.
”Musiikki ylipäätään on ihmeellinen lääke. Nuoruudessa kuunneltu musiikki, oman nuoruuden ajan suosikkikappaleet ovat niitä, jotka pysyvät vahvimpina ja mieluisina muistijälkinä aivoissamme silloin, kun aivot muuten alkavat jo raihnaistua.”
Lääkärillä on jo hyvät perusteet määrätä – kuin reseptillä – vanhukselle musiikkia lääkkeeksi. Hilda on tälle lääkkeelle hieno annostelija”, iloitsee Peltomaa.