Arviointiyksikössä asukkaat tutustuvat toisiinsa HILDAn avulla

Heinolassa sijaitsevassa Karpalon arviointiyksikössä HILDA-hetket on koettu hyväksi tavaksi koota asukkaat yhteen. Varsinkin tietovisat herättävät innostusta ja keskustelua asukkaissa ja hoitajissa.

Mäntylän asumispalveluyksikön arviointiyksikössä Karpalossa on käytetty HILDAa nyt noin puolen vuoden ajan. Karpalon asukkaat vaihtuvat säännöllisesti, koska he saapuvat Karpaloon eripituisille arviointi- ja kuntoutusjaksoille. Asukkaat ovat iältään tyypillisesti yli 65- vuotiaita ja saattavat viettää Karpalossa pari päivää tai vaikka kuukauden.

Karpalossa on jo ennen HILDAa pelattu tablettitietokoneella ikääntyneille suunnattuja pelejä. Lähihoitajien Nenna Joskan ja Kaija Rämeen mukaan HILDAssa on ilahduttanut se, että sen äärelle voi kokoontua usea asukas samaan aikaan.

- HILDA on ollut helppo ja nopea ottaa käyttöön. Ohjeet olivat selkeät.

Mäntylässä HILDA kiertää hoitajien mukana kaikissa yksiköissä seitsemässä kerroksessa. Hoitajat ovat näyttäneet toisilleen, miten HILDAa käytetään. Nenna ja Kaija kertovat olevansa muuten aina mukana HILDA-hetkissä ohjaamassa toimintaa eteenpäin, mutta musiikit voidaan jättää soimaan myös itsekseen.

Keskusteluja syksyisistä harrastuksista ja ammateista

Nenna ja Kaija kertovat ehtivänsä itse tutustua hyvin Karpalon asukkaisiin, mutta HILDA on auttanut asukkaita tutustumaan toisiinsa. Usein HILDA-hetki on synnyttänyt keskusteluja, joita on jatkettu yhdessä vielä pitkään hetken jälkeenkin. Yhteiset kokoontumiset tarjoavat mahdollisuuden tutustua tiheästi vaihtuviin asukkaisiin ja asukkaista on paljastunut aina jotain uutta. Asukkaat ovat kertoneet harrastuksistaan ja entisistä ammateistaan. Tänä syksynä sienivisa on inspiroinut asukkaita ja he ovat muistelleet yhdessä syksyisiä harrastuksia ja marjojen poimimista.

HILDA -hetki alkaa usein Karpalossa silloin, kun yksikössä on rauhallinen hetki. Tällaisia hetkiä on yleensä varsinkin iltaisin ja viikonloppuisin, mutta myös viriketyöntekijä käyttää mielellään HILDAa päiväsaikaan asukkaiden kanssa. Osa asukkaista on usein kokoontunut päiväsaliin ja hoitajat kutsuvat muitakin asukkaita mukaan katsomaan HILDAn sisältöä. Asukkaat saavat itse valita katsottavan sisällön, mutta hoitajat ovat apuna.

Innostumisen ja rauhoittumisen hetkiä

Karpalon asukkaiden ikisuosikkeja ovat olleet musiikki, laulut ja tietovisat. Tietovisat ovat olleet myös hoitajille mieleisiä. Sisältöjen vaihtelu on hoitajista mukavaa. Tietovisoissa koetut onnistumiset ovat innostaneet.

- HILDA on herättänyt innostuneisuutta; kun jotkut ovat tietäneet hyvin tietovisassa, on ollut innostusta ja hyvää mieltä. Tietovisat ovat olleet kauhean tykättyjä. Yleistietovisaa, joka ei ole yhteen kategoriaan rajattu, on toivottu.

Päivän katsottava sisältö riippuu katsomaan kerääntyneestä asiakasryhmästä. Hoitajat auttavat muistisairaita asukkaita valitsemaan sisällön ja usein varsinkin musiikki on toiminut. HILDA-hetket on koettu rauhoittaviksi silloin, jos asukas on ollut levoton. Musiikkiesityksen käynnistäminen on rauhoittanut asukkaan jäämään paikalleen kuuntelemaan.

HILDA on hoitajalle hyvä apuväline

Nenna ja Kaija kertovat, että HILDA on ollut hoitajien mieleen. Kun tulee sopiva hetki yhteisen toiminnan järjestämiselle, HILDA on hoitajalle hyvä apuväline. HILDAn avulla on ollut helppo järjestää ohjelmaa asukkaille. Yhteisen hetken ohjelmaa ei tarvitse itse keksiä, vaan on helppoa laittaa HILDA päälle ja aloittaa ohjelma, he kertovat.

- Mukava systeemi! Kaikki on tykänneet!

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Olen:
Kiitos liittymisestäsi uutiskirjeemme tilaajaksi!
Saat jatkossa kirjeemme kuukausittain sähköpostiisi.
Oho! Jotain meni pieleen lomaketta lähetettäessä.