Heini ja Ville-Veikko antavat HILDAlle äänen

Ääninäyttelijät herättävät kertomukset henkiin käsikirjoituksia spiikkaamalla. Heini Vapaavuori ja Ville-Veikko Niemelä ovat toimineet HILDA-palvelun ääninä sen tarinan alusta saakka.

Monelle hoivakodin asukkaalle Vapaavuoren ja Niemelän äänet ovat yhtä kuin HILDAn ääni, joka kuljettaa kuulijansa tarinoiden ja muistojen äärelle. Ville-Veikko Niemelän ääni on tuttu muun muassa mainosmaailmasta sekä BookBeatin ja Storytelin kaltaisista äänikirjapalveluista.

- Olen tehnyt äänikirjoja noin kymmenen vuotta ja tuhansia tunteja. Äänikirjojen maailma on mielenkiintoinen, sillä niitä lukiessa tekstiä ei saa tulkita liiaksi.

Heini Vapaavuori puolestaan on toiminut aiemmin kolme vuotta AVA:lla kanavaäänenä. Laulunopettajaksi, laulajaksi ja luokanopettajaksi kouluttautunut Vapaavuori toimii äänitöiden lisäksi laulunopettajana musiikkiopistossa ja Metropolia-AMK:ssa. Opetustyön ohella hän myös keikkailee laulajana.

- Lisäksi olen tehnyt eri sarjoissa ja elokuvissa lukuisia rooleja prinsessoista pahiksiin, ja ääntäni voi kuulla esimerkiksi Pikku Kakkosen ja Netflixin sarjoissa, Vapaavuori sanoo ja kertoo antaneensa äänensä muun muassa Playmobil: The Movien Haltiatarkummille sekä Kysytään lääkäriltä -sarjan lääkärille.

Parhaalla tavalla ääni toimii, kun se tukee kerrottua tarinaa eikä vie liikaa huomiota sisällöltä. Puhetyöläisen lopputulosta kuunnellessa ei silti aina tule ajatelleeksi, miten ääninäytteleminen tapahtuu. Heini Vapaavuori kertoo, että vuosien varrella äänityksiä on tehty monenlaisissa olosuhteissa vaatehuoneista komeroihin.

- Äänen kanssa työskennellessä kontrastit ovat joskus huvittavia. Ensin saatat äänittää televisiokanavalle spiikkejä täydellisestä elämästä ja jo seuraavassa hetkessä hyssyttelet itkevää vauvaa unille. Joskus spiikkejä on tehty peitolla ja tyynyillä pehmustetussa vaatekomerossa, joka on niin pieni, että sinne juuri ja juuri pää ojossa sopii, hän kuvailee.

- Muutimme hiljattain omakotitaloon. Ihanaa, että lisätila mahdollistaa myös entistä tehokkaamman äänityön tekemisen.

Myös Ville-Veikko Niemelä puhuu hyvien työolosuhteiden tärkeyden puolesta. Laadukkaan välineistön lisäksi myös ympäristöön ja tilaan liittyvät tekijät vaikuttavat lopputulokseen.

- Pienillä, yllättävillä yksityiskohdilla on merkitystä. Työtilassani on esimerkiksi kattoikkuna, ja juuri äskettäin spiikkejä äänittäessäni kova sade hakkasi siihen. Kaikki tällainen kuuluu heti myös lopputuloksessa, hän kertoo.

Ympäröivä maailma ja erilaiset mediaympäristöt ovat täynnä äänitettyä puhetta. Kun ääni on oma työväline ja instrumentti, voiko muidenkaan äänenkäyttöä tarkastella muuten kuin kriittisillä korvilla?

- Eipä juuri, Niemelä myöntää ja arvelee kuuntelevansa kaikkea ympärillään tietyn suodattimen läpi, oli se sitten television katselua tai äänikirjojen kuuntelua.

- On tärkeää, että puhujan saundi on miellyttävä. Eri äänille sopivat erilaiset jutut.

Ikäihminen äänen kohderyhmänä

Nykymuotoisen HILDA-sisältöpalvelun ääninä Ville-Veikko Niemelä ja Heini Vapaavuori ovat toimineet sen alkumetreiltä asti. Heidän käsissään tarinalliset perinne- ja nostalgiateemat, musiikkimatkojen juonnot sekä visailut jalostuvat tekstimuotoisesta käsikirjoituksesta puheeksi.

- HILDAn sisältöjä spiikatessa tempo on olennainen tekijä. Riittävä selkeys ja rauhallisuus on tärkeää, mutta kuitenkin siten, ettei jälki kuulosta liiaksi monotonisilta, selkokielisiltä uutisilta, ääninäyttelijät pohtivat.

Ville-Veikko kertoo HILDAn spiikkien vaativan erityistä tasaisuutta, joka löytyy aina jossakin vaiheessa äänittämisprosessia. Hän kuvailee äänittävänsä samat spiikit usein muutamaankin otteeseen. Kun tavoitellaan juuri oikeanlaista, elämänmakuista tyyliä, erilaisilla variaatioilla päästään yleensä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Yhteistyö Kardemummon kanssa herättelee Heini Vapaavuorta pohtimaan myös suhdetta omiin isovanhempiinsa.

- Oma sukuni on pitkäikäistä. Etelä-Pohjanmaalla asuvat isovanhempani ovat yhdeksänkymppisiä, ja heihin liittyy paljon lämpimiä lapsuusmuistoja aina munkkien leipomisesta lähtien, Vapaavuori hymyilee. Samalla hän paljastaa HILDA-palvelun suosikkispiikkiensäkin liittyneen juuri leipomiseen ja kesäkukkien istuttamiseen.

Kardemummo Oy:n Samu Vatanen on vakuuttunut siitä, että Vapaavuoren ja Niemelän äänet tunnetaan ja tunnistetaan myös HILDA-palvelun kautta.

- Molempien äänet ovat rauhoittavia ja lohdullisia. Ääni vaikuttaa sisällön lopputulokseen paljon, ja parhaimmillaan se tukee hoivakodissa rauhallista ilmapiiriä ja vähentää levottomuutta. Meille Kardemummossa on selvää, että myös elämän loppupuolella ansaitaan vain parasta: laadukkaasti toteutettuja sisältöjä. Taitavat ääninäyttelijät tukevat osaltaan tätä päämäärää, Vatanen toteaa.


Lue myös

Tilaa uutiskirje

Olen:
Kiitos liittymisestäsi uutiskirjeemme tilaajaksi!
Saat jatkossa kirjeemme kuukausittain sähköpostiisi.
Oho! Jotain meni pieleen lomaketta lähetettäessä.