HILDA-boksi matkasi Pasilasta Kuusamoon

HILDA-sisältöpalvelu otettiin käyttöön Kuusamon kaupungin hoivakoti Kotirannassa huhtikuussa 2020, ja sitä käytetään nyt monipuolisesti eri laitteilla ja erilaisissa käyttötilanteissa. Alkavan viikon ohjelmaa suunnitellaan aina sunnuntaisin yhdessä asukkaiden kanssa, ja HILDA-tuokiot ovat niissä nykyään haluttua tavaraa.

Asumisen esimies Jenni Karjalainen johtaa Kuusamossa 30 asukkaan Kotirantaa, joka on tehostetun palveluasumisen yksikkö, sekä kahta ohjatun asumisen yksikköä. HILDA osui Karjalaisen silmiin sosiaalisesta mediasta keväällä 2020, ja palvelu tuntui hänestä heti kiinnostavalta. Se otettiinkin Kuusamossa käyttöön ripeällä aikataululla. Juuri alkaneet koronarajoitteet jouduttivat osaltaan hankintapäätöstä, sillä toimintatapoja oli pakko miettiä ja järjestellä uudestaan.

- Otimme HILDAn käyttöön huhtikuussa ja siitä on nyt tullut säännöllinen osa viikko-ohjelmaamme. Sisällöt ovat tuntuneet monipuolisilta ja kattavilta, ja olemme suositelleet sitä käyttöön kaikille työntekijöille. HILDAn käyttäminen on helppoa, ja palvelu on aina käytettävissä ilman ennakkovalmisteluja, Karjalainen kertoo.

HILDAa käytetään Kotirannan yhteistilassa, ja ohjelmista valinta osuu usein esimerkiksi tuolijumpiin, muisteluhetkiin, musiikkiin, kyselyihin ja luontosisältöihin. Erityisesti musiikki eri vuosikymmeniltä on Kuusamossa ahkeralla käytöllä.

Kotirannassa on myös tullut suosituksi tavaksi hyödyntää HILDAn sisältöjä tabletin kautta kahden kesken hoitajan ja asukkaan välillä. Asukkaiden kunnossa ja keskittymiskyvyssä on vaihtelua, joten joillekin asukkaille on erityistä hyötyä siitä, että sisältöjä voi käyttää myös erillään isommasta ryhmästä.

Hyötyä asukkaille, työntekijöille, esimiehille - ja kenties omaisillekin

Käytännön toimet HILDA-palvelun käyttöönottamiseksi hoiti Kotirannassa työskentelevä lähiavustaja Irmeli Kämäräinen.

- HILDAn käyttöönotto oli todellakin helppoa. Saimme postissa HILDA-boksin, laitoimme piuhan kiinni teeveeseen – ja ei kun käyttämään, Kämäräinen kuvailee.

Kotirannassa on aina kuunneltu paljon musiikkia ja laulettu, ja nyt HILDAa käytetään tervetulleena lisänä aiempiin aktiviteetteihin. Kuten useimmissa ikäihmisten asumisyksiköissä, myös Kotirannassa merkittävä osa asukkaista elää muistisairauden kanssa. Musiikki on kuitenkin kaikille yhteistä.

- Menneiltä ajoilta tuttu musiikki herättää asukkaissa selvästi muistoja ja tunteita, vaikkeivat he aina osaisi sitä sanoin ilmaista. Ja saatetaan me välillä vähän tanssahtaakin, vaikkei se jalka aina niin korkealle nousisikaan, Kämäräinen kertoo hymyillen.

Myös asukkaan syntymävuoteen perustuvat muistelukysymykset ovat olleet suosittuja, sillä ne virittävät asukkaat kertomaan omia kokemuksiaan. Näin sekä muut asukkaat että hoitajat oppivat tuntemaan heitä paremmin.

HILDA-jumpat on koettu Kotirannassa erittäin selkeiksi ja helppokäyttöisiksi, ja niistä on tullut säännöllinen osa asukkaiden ohjelmaa. Koska jumpat on suunniteltu nimenomaan ikäihmisille sopiviksi ja turvalliseksi toimintakyvyiltään kaikenlaisille käyttäjille, ne on koettu arkisessa käytössä käteviksi.

- Jos vertaan näitä HILDA-jumppia vaikkapa netistä löytyviin jumppiin, niin nämä on tosi hyviä, siis todellakin. Jumppaohjeet ovat hyvät ja selkeät, ja hyvä kun kaikki on valmiina eikä vaadi ennakkovalmistelua. Jumpat soveltuvat kunnosta riippumatta kaikille ja ne ovat turvallisia, kun liikkeet tehdään istualtaan. Vaaratilanteitahan tulee yleensä nimenomaan jos yritetään nousta ylös, Kämäräinen kertoo.

HILDAn on koettu lisäävän Kotirannassa iloisuutta ja osallistumista myös sellaisille henkilöille, jotka muuten useimmiten istuvat ja seurailevat muiden toimia. Hoitajien keskuudessa HILDAsta on pidetty siksikin, että se tarjoaa myös henkilöstölle rauhallisen ja kiireettömän hetken. Jos taas hetki on kiireisempi, ohjelma jatkuu itsenäisesti, vaikka hoitajan pitäisi välillä piipahtaa hoitamassa muuta asiaa.

Asumisen esimies Jenni Karjalainen on puolestaan pitänyt hyvänä, että esimies voi seurailla kätevästi HILDAn käyttöraportteja. Hän onkin suositellut yhä useampia työntekijöitä käyttämään palvelua.

- HILDAa voi lämpimästi suositella myös laajasti muihin ikäihmisten asumispalveluihin, sillä se on hyvä palvelu asukkaiden tasosta riippumatta. Olemme myös suunnitelleet, että kunhan omaisten vierailut koronarajoitteiden jälkeen helpottavat, voisimme hyödyntää HILDAa myös asukkaan ja omaisten tapaamisissa. Esimerkiksi muistisairaan kanssa ei ole omaistenkaan aina niin helppo löytää yhteistä keskusteltavaa. HILDA voisi kenties olla tässäkin avuksi, esimies Jenni Karjalainen kaavailee.

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Olen:
Kiitos liittymisestäsi uutiskirjeemme tilaajaksi!
Saat jatkossa kirjeemme kuukausittain sähköpostiisi.
Oho! Jotain meni pieleen lomaketta lähetettäessä.