HILDA on osa Ryhmäkoti Sofian päivittäistä hyvää arkea

Helsinkiläinen Ryhmäkoti Sofia hyödyntää Kardemummon HILDA-palvelua monipuolisesti. Erityisesti musiikkisisällöt ovat asukkaiden suosiossa ja ne innostavat laulamaan mukana. Kansallispuistojen kierrokset ja luontoon liittyvät sisällöt rauhoittavat asukkaita levottomankin päivän jälkeen.

”Musiikki ja tutut perinteiset laulut ovat meidän asukkaillemme erityisen tärkeitä. Myös lemmikkeihin kuten kissoihin ja koiriin liittyvät sisällöt ovat hyvin pidettyjä”, kertoo Helsingin Laajasalossa sijaitsevan Ryhmäkoti Sofian lähihoitajana työskentelevä Anna Lesonen.

Myös kaikki sellaiset sisällöt, missä on lapsia, vetoavat asukkaisiin kovasti, Lesonen jatkaa.

Ryhmäkoti Sofian osastonhoitajana toimiva Satu Jumisko kertoo, että erilaiset luontoaiheiset sisällöt esimerkiksi kansallispuistoihin liittyen ovat olleet Sofiassa käytössä.

”Kokemuksemme mukaan luontoon liittyvät sisällöt ovat muistisairaille asukkaillemme rauhoittavia erityisesti sellaisen päivän jälkeen, jolloin on tapahtunut paljon tai ryhmäkodissa on ollut syystä tai toisesta levotonta”, Jumisko sanoo.

Jumisko mainitsee myös HILDA-palvelun nojatuolimatkat Lontooseen ja Pariisiin, sekä linturetken, jossa kuunneltiin eri lintulajien laulua.

Ryhmäkoti Sofiassa asukkaita hoidetaan Steiner-filosofian mukaisesti

Ryhmäkoti Sofian johtajana työskentelevä Sointu Tulkki kertoo, että Sofian tarina alkoi noin 20 vuotta sitten, kun ryhmä ikääntyviä ihmisiä halusi perustaa paikan, jossa elää hyvää ja arvokasta vanhuutta.

Sofiassa toimitaan Steiner-filosofiaan pohjautuvan antroposofisen viitekehyksen mukaisesti. Miten tämä Sofian arjessa näkyy?

”Se näkyy työmme arvopohjassa sekä ryhmäkodin arjen suunnittelussa ja toiminnassa. Meidän toimintafilosofiaamme kuuluu kokonaisvaltainen näkemys ihmisestä. Vaalimme luonnonmukaisuutta, ja meille on tärkeää esimerkiksi kosketus. Ajattelemme, että ihminen on kokonaisuus”, Sointu Tulkki painottaa.

”Tavoitteemme on, että aina kun kohtaamme työssä Sofian asukkaan, niin hänelle jää kokemus siitä, että hän on arvokas ja hänet kohdataan kiireettömästi.”

Antroposofinen maailmankuva näkyy myös Ryhmäkoti Sofian rakennuksen arkkitehtuurissa, sointuvan värikkäiksi maalatuissa seinissä, sekä yleisesti kauneuden tavoittelussa, kulttuurin arvostamisessa ja luonnonmukaisuudessa. Pihamaalla on oma mehiläishotelli sekä puutarha, jota hoitaa puutarhuri. Luonnonkukkia saadaan arjen iloksi pitkälle syksyyn.

”Meille on oman toimintamme viitekehyksenkin näkökulmasta tärkeää, että HILDA-palvelun avulla voidaan tuoda luontoa ja sen eri vuodenaikoja sisälle ryhmäkodin arkeen, sillä monet asukkaamme ovat niin huonokuntoisia, etteivät he enää välttämättä jaksa lähteä ulkoilemaan pihapiiriä pidemmälle”, Sointu Tulkki sanoo.

HILDA-palvelu kirvoittaa muistoja ja auttaa ylläpitämään toimintakykyä

Kardemummon HILDA-palvelu tuli Ryhmäkoti Sofian arkeen mukaan toisaalla työskentelevän kollegan suosituksesta.

”Hoitajien työajan tehokas käyttö on meillä aivan yhtä suuri haaste kuin kaikkialla sote-alalla. Ennen HILDA-palvelun käyttöönottoa ryhmäkodin arkeen sopivien vaihtuvien virikkeiden löytäminen tuntui olevan jatkuva pulma ja vastuu kasautui samoille ihmisille. Tuttu hoitaja toisesta hoivakodista suositteli meille HILDAA, jonka otimme sitten kokeiluun”, Sointu Tulkki kertoo.

”Tärkeimpänä ajatuksena oli tietenkin helpottaa hoitajien työtä. Valmiit sisällöt auttavat siinä, ettei heidän tarvitse keksiä pyörää joka kerta uudelleen. Tässä Hilda on meitä palvellut hyvin”, Tulkki sanoo.

Sofiassa HILDA-palvelua käytetäänkin ryhmäkodin arjessa päivittäin. Sofian päivärytmiin kuuluu, että päivällisen jälkeen kokoonnutaan olohuoneeseen katsomaan televisiota. Tällöin myös hyödynnetään HILDA-palvelun sisältöjä.

Millaisia keskusteluja tai muistoja HILDA-palvelun sisällöt ovat herättäneet?

”Kyllä meidän kokemuksemme on, että HILDA-palvelun sisältöjen avulla voidaan vaikuttaa asukkaan vireystilaan. Sisällöt tukevat kognitiivisia kykyjä ja pitävät toimintakykyä yllä”, osastonhoitaja Satu Jumisko sanoo.

”Joku asukas saattaa olla hyvinkin puhelias HILDA-hetken jälkeen. Sisällöt vahvistavat muistelua, ja asukkaille saattaa tulla paljonkin ajatuksia mieleen. Jos vaikka olemme aamupäivällä katsoneet HILDAA, niin sen esiin kirvoittamista muistoista on sitten juteltu lounaalla paljonkin”, lähihoitaja Anna Lesola jatkaa.

HILDA-palvelun sisällöt tukevat myös erilaisten merkkipäivien viettämistä ja tukevat sitä kautta toimintaa. Ryhmäkoti Sofiassa on hyödynnetty esimerkiksi äitienpäivään ja vappuun liittyviä ajankohtaisia sisältöjä. Kiitosta saavat myös palvelussa olevat pyöräilyretket. Niitä on Sofiassa katsottu samalla, kun asukas polkee Motomed-harjoituspyörällä.

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Olen:
Kiitos liittymisestäsi uutiskirjeemme tilaajaksi!
Saat jatkossa kirjeemme kuukausittain sähköpostiisi.
Oho! Jotain meni pieleen lomaketta lähetettäessä.