HILDA-palvelu virkistää Iitin Ehtookodissa niin muistia kuin mieltäkin

Kymenlaaksossa sijaitseva Iitin Ehtookoti palvelee ikäihmisten tarpeita tarjoamalla vaihtoehtoja sekä palveluasumiseen että tehostettuun palveluasumiseen. Ehtookodissa otettiin HILDA-virikepalvelu käyttöön vuoden 2020 alulla, ja sitä käytetään nyt suosittuna ohjelmanumerona sopivissa väleissä asukkaiden arjessa. Erityisen suosittuja Ehtookodin asukkaiden keskuudessa ovat ikivihreät sävelmät ja mustavalkokuvat.

Yrjö ja Hanna Koteihin kuuluva Iitin Ehtookoti tarjoaa asumisen palveluja kaikkiaan 60-70 seniorille kolmessa eri rakennuksessa. Maijalaksi ja Osmolaksi nimetyt kaksi kerrostaloa muodostavat palveluasumispuolen, jossa asukkaat elävät omissa asunnoissaan ja tilaavat haluamansa palvelut kätevästi läheltä kotihoidon kautta. Erkkilä-rakennuksessa sijaitsee kaksi ryhmäkotia, joissa tarjotaan reilulle kymmenelle asukkaalle tehostettua palveluasumista. Siellä hoitajat ja palvelut ovat aina läsnä.

Iitin Ehtookodissa kuultiin ikäihmisille tarkoitetusta HILDA-virikepalvelusta erään työntekijän kautta, ja palvelu otettiin käyttöön vuoden 2020 alulla.

- Palvelu kuulosti meistä heti kiinnostavalta ja erilaiselta. Testasimme ensin kokeiluversiota puhelimella, ja koska pidimme sisältöjä asukkaidemme tarpeita ja toiveita palvelevaksi, tilasimme täyden palvelun. Käytämme sitä nyt kätevästi yhteistilan television kautta, sairaanhoitaja Kati Kontula kertoo.

Kati Kontula tekee töitä sekä kotihoidon että tehostetun palvelun puolella, ja hän toimii henkilöstön keskuudessa myös asukkaiden virikevastaavana.

- Oli mukava tuoda meidän harrastetuokioihin jotain uutta. Asukkaiden tilanteissa ja toimintakunnossa on vaihtelua, joten on hienoa, että HILDA mahdollistaa kaikille soveltuvaa ohjelmaa. Toiset kuuntelevat ja katselevat taustalla, kun taas toiset keskustelevat vilkkaasti ja muistelevat mielellään menneitä yhdessä. Ison TV-ruudun kautta käytettynä vaihteleva näöntarkkuuskaan ei niin haittaa eikä sorminäppäryyttäkään tarvita, Kontula sanoo.

Palveluesimies Anna-Maija Ranta vahvistaa, että he haluavat tarjota asukkailleen nimenomaan aktiivista elämää, kullekin oman tilanteen ja toiveiden mukaan.

- Se on se meidän juttu. Ja HILDAssa onkin mainiota se, että se soveltuu monenlaisille ikäihmisille ja tarjoaa monipuolisia, valmiita sisältöjä. Suosittelisin tätä lämpimästi muuallekin, sillä asukkaiden ilahduttamisen lisäksi tuokiot keventävät hetkeksi hoitajien työtä ja vapauttavat aikaa muihin askareisiin.

Ikivihreä musiikki ja mustavalkokuvat herättävät muistot

Iitin Ehtookodin asukkaiden keski-ikä on noin 87 vuotta. Hildan tarjonnasta etenkin musiikki ja ikivihreät ovat kovalla käytöllä. Tutut sävelmät herättävät asukkaissa eläväisiä nuoruudenmuistoja.

- Meidän asukkaat tykkäävät myös kovasti katsella musiikin lomassa näytettäviä mustavalkokuvia. Eräskin asukkaamme intoutui kertomaan meille kuvien pohjalta pitkät pätkät Helsingin rautatieaseman palosta vuonna 1950. Toinen taas muisteli Laila Kinnusen laulaessa, kuinka nuoruuden lavatansseissa ei juuri seinäruusuna tarvinnut seisoskella, Kontula kertoo hymyillen. HILDAa käytetään Ehtookodissa silloin kun hetki tuntuu sopivalta. Jatkossa HILDA-hetket saatetaan laittaa säännölliseksi ohjelmaksi viikkosuunnitelmaan, jotta myös asumispalvelun asiakkaat tietävät hyvissä ajoin, milloin HILDA-tuokioita pidetään. Tuokiot keräävät asukkaita yhteen.

- Palvelun käyttö on meillä selvästi lisääntynyt, ja silti sisällöissä on riittänyt vaihtelua. Minusta on hienoa, että musiikki herättää keskustelua ja tunteita, koska se myös aktivoi aivoja ja pitää mielen virkeänä. Me hoitajat haluamme aina muistaa, että jokaisella asukkaalla on takanaan oma elämänhistoria. HILDAn myötä saamme jakaa yhdessä palan siitä, Kontula toteaa.

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Olen:
Kiitos liittymisestäsi uutiskirjeemme tilaajaksi!
Saat jatkossa kirjeemme kuukausittain sähköpostiisi.
Oho! Jotain meni pieleen lomaketta lähetettäessä.