"Huomaa kyllä, että HILDAn sisältöjä on mietitty huolella" – Vierailulla Syystien Seniorikeskuksessa

Seniorikeskusten arjen täyttää monenlaiset kohtaamiset ja toiminnot, jotka tuovat monien ikääntyvien arkeen tukea ja jaksamista. Ammattitaitoinen henkilökunta suunnittelee ryhmätuokioita liikunnasta musiikkiin lähes päivittäin ja näin on myös Helsingissä sijaitsevassa Syystien seniorikeskuksessa, jossa HILDA-sisältöpalvelu on ollut käytössä puoli vuotta.

Iloinen naurunremakka kantautuu syystien seniorikeskuksen ryhmätiloista käytävälle asti, kun asiakkaat ja sosiaaliohjaajat Eija Bentaboula, Pauliina Sirén ja Suvi Litmanen ovat kokoontuneet laulunsanavisailun äärelle. Vasta julkaistu visailu on noussut aktiiviseen käyttöön myös Syystiellä ja vastaanotto on ollut innostunut sekä seniorikeskuksen toimintaan osallistuvilla että työntekijöillä.

- Kun ensimmäinen kynnys on ylitetty eli laite on käynnistetty, niin käyttö on helppoa, toteaa ohjaaja.

HILDA-palvelu on ollut Syystien seniorikeskuksessa käytössä nyt puoli vuotta. Kokemus käyttöönotosta on ollut helppoa sekä sujuvaa ja seniorikeskuksen toimintoihin sisällöt ovatkin uponneet luontevasti. Aktiivisen toiminnan suunnittelu aina tuolijumpista musiikkihetkiin on ollut HILDA-palvelun avulla sujuvaa. Monipuoliset sisällöt tarpeiden mukaan ovat palvelleet niin isoja kuin pieniä ryhmiä ja ryhmäkoteja.

"Usein pieni kärhämäkin unohtuu, kun laitetaan joku HILDAN sisältö pyörimään."

Vaikka HILDAa käytetään aktiivisesti ohjattujen tuokioiden tukena ja runkona, on sillä paikkansa niin tunnelman luojana kuin haastavien tilanteiden keskeyttäjänä.

- Tuokioita voi järjestää myös spontaanisti. Usein pieni kärhämäkin unohtuu, kun laitetaan joku HILDAN sisältö pyörimään.

Tänään ryhmässä on kokoonnuttu muistelemaan sanoja HILDAn avulla.

HILDA-sisältöpalvelusta on tullut viimeisten kuukausien aikana palvelukeskuksella sujuva osa toiminnan suunnittelua. Kokemukset ja ennakkokäsitykset tekniikasta ovat vaikuttaneet siihen, millä tavalla itse kukin työntekijä on lähtenyt HILDAn sisältöjä hyödyntämään. Kun ensimmäinen kokeilu on tehty, ovat huolet tekniikan käytön suhteen karisseet. Suurimmaksi haasteeksi HILDAn käytössä onkin koettu lähinnä ensimmäisen käyttökynnyksen ylittäminen. Kun laite on saatu asennettua ja päästy vauhtiin sisältöjen parissa, on suurin haaste takana.

- Jokainen osaa käyttää kunhan vaan kokeilee. Kun vaan uskaltaa laittaa boksin päälle, kiteyttää yksi työntekijöistä.

Musiikki on kestosuosikki ja eläinaiheista pitävät kaikki

Tämän tästä nauru valtaa tilan, jossa juttelemme HILDAn liittyvistä kokemuksista. Huumori ja leikkisyys näkyvät seniorikeskuksen ryhmissä ja vuorovaikutuksessa yleisestikin. Työntekijät mainitsevat hyvin suunnitellut ja mietityt HILDAn sisällöt yksityiskohtineen olevan myös ilon aihe heille itselleen. Moni huoneessa naurahtaa esimerkiksi pohtiessaan laulunsanavisailussa esiintyvän laulajan eleitä.

- Huomaa kyllä, että HILDAn sisältöjä on mietitty huolella. Ihan niinkuin kasvojen ilmeetkin, toteavat ohjaajat tyytyväisinä.

Ajatuksia ja keskusteluita syntyy myös tämän tästä HILDAssa näkyvien vanhojen valokuvien kautta. Niiden on havaittu olevan hyvä asia esimerkiksi monien heikompikuuloisten kannalta.

- Myös kivoja kuvia ihastellaan vaikka kuulokin olisi heikko. Kerrankin erään vanhan lentokoneen kuvan nähdessä heräsi monta matkamuistoa eräällä asiakkaalla mieleen.

Musiikkisisältöjen lisäksi erityisen suosittuja ovat olleet myös eläimiin liittyvät aiheet. Kuvat ja videot ovat tuoneet lemmikit hyvinkin aidontuntuisesti monien seniorikeskuksessa käyvien iloksi. Eläimet ovat palauttaneet mieleen muistoja omista sekä tuttujen lemmikeistä elämän varrelta. Seniorikeskuksessa ei olekaan toistaiseksi törmätty kehenkään, joka eläinaiheista ei olisi pitänyt.

Aivan kuin yhteen ääneen ohjaajat mainitsevat myös sen, että HILDAn sisältöjä laitetaan pyörimään paljon mieluummin kuin televisiosta tulevia ohjelmia. HILDa toimiikin seniorikeskuksen arjessa myös jonkinlaisena tunnelman luojana. Palvelun sisältöjä käytetäänkin lähes päivittäin erilaisiin tarkoituksiin kulloisenkin tarpeen mukaan.

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Olen:
Kiitos liittymisestäsi uutiskirjeemme tilaajaksi!
Saat jatkossa kirjeemme kuukausittain sähköpostiisi.
Oho! Jotain meni pieleen lomaketta lähetettäessä.