Kodikkuutta, luontohoivaa ja HILDA-hetkiä Varakoti Varpusessa

Lieksan hoivakoti Varakoti Varpusen kotoisuus ja kiireettömyys houkuttelevat yhdessäoloon sekä jutustelemaan. Joulun lähestyessä HILDA auttaa virittämään toivottuja tunnelmia, keskusteluja ja vie mielen lapsuuden jouluihin.

“Täällä Itä-Suomessa voi olla todella kylmiä kelejä ja paljon lunta. Silloin on hyvä laittaa veri kiertämään vaikkapa HILDAN jumppahetkien avulla”, kertoo Lieksan Varakoti Varpusen toimitusjohtaja Sari Salo.

“Meillä on paljon omaa aktiviteettia, minkä lisäksi HILDA on kiinteä osa arkeamme. Yksi hoitajista kommentoi, ettei palvelussa ole mitään turhaa. Valitsee sieltä sitten musiikkia tai mitä tahansa, sisältö on laadukkaasti tehtyä ja aktivoi asukkaita”, Salo jatkaa.

“Yksi hoitajista kommentoi, ettei palvelussa ole mitään turhaa.”

Salo kertoo Varakoti Varpusen hyödyntävän palvelua laidasta laitaan.

“HILDA-palveluun ilmestynyttä bingoa ei olla vielä kokeiltu, mutta puhuimme siitä viime viikolla. Meillä viihdytään muutenkin kyseisen pelin parissa.”

Tunnelma kuin kotona

Varakoti Varpusen viestintäsuunnittelija Noora Kuittinen kuvailee hoivakotia erittäin kodinomaiseksi ja rauhalliseksi. Hänen sanojensa mukaan henkilöstö ja asukkaat saavat jokainen olla oma aito itsensä ja asukkaita hoivataan yksilöinä ilman kiireen tuntua.

“Meillä toivotetaan kaikki tervetulleiksi! Järjestämme myös saunakeskiviikkoja, jolloin ikäihmiset tulevat kotoaan meille saunomaan. Paikalle saapuu heitä, jotka tarvitsevat tukea saunareissuillaan”, Noora Kuittinen kertoo.

Varakoti Varpusen pihapiirin 1896 rakennettu hirsirakennus on museoviraston suojelema ja huokuu käsinkosketeltavaa nostalgiaa. Tilassa on suuria huovutustöitä, vanhoja kalusteita ja aivan omanlaistaan tunnelmaa. 

Samassa pihapiirissä sijaitsee myös hoivakodin uusi ja nykyaikaisempi puoli, joka on suunniteltu täysin ikäihmisten ehdoilla. Modernit tilat ovat kotoisia, värit ja pintamateriaalit ovat tarkoin valittuja.

“Meillä kannustetaan kokemukselliseen luontohoivaan. Se kannustaa huomaamaan, miten monipuolisesti voimmekaan luonnosta ammentaa”

“Uudella puolella on asukkaiden lapsuudesta ja nuoruudesta tuttuja esineitä”, Kuittinen lisää. Sen lisäksi hän mainitsee vanhojen tavaroiden rytmittämän pihapolun, Kulkurin kierroksen, joka herättää parhaimmillaan muistoja ja yhteisiä mielenkiintoisia keskusteluja. 

Kesäisin Varakoti Varpusen pihalla on eläimiä ja satoa saadaan omasta puutarhasta. Sisätiloissa on paljon viherkasveja ja siellä voi seurailla myös akvaarion ja lintujen elämää.

“Meillä kannustetaan kokemukselliseen luontohoivaan. Se kannustaa huomaamaan, miten monipuolisesti voimmekaan luonnosta ammentaa”, Noora Kuittinen kertoo.

HILDA-sisältöjä asukkaiden ehdoilla

HILDA on Varakoti Varpusen käytössä päivittäin. Palvelu saa kiitosta helppokäyttöisyydestä ja jatkuvasti päivittyvistä korkealaatuisista sisällöistään. Monipuoliset teemat ovat käynnistäneet puheenaiheita ja muistelua ikäihmisten seurassa.

“Ja videosisältöjen visuaalisuus on aivan käsittämättömän huippua!”, Sari Salo kehuu.

“HILDAn sisällöt ovat tarkasti ja huolellisesti suunniteltuja. Kohderyhmä on huomioitu todella hyvin ja palvelun avulla aikaa jää oleelliseen. Palvelun luontosisällöt tukevat ideologiaamme eli luontohoivan toteuttamista”, kertoo viestintäsuunnittelija Noora Kuittinen.

“Huulet hakevat sanoja kuin itsestään. Musiikin voima on ihmeellinen”

Varakoti Varpusessa viihdytään erityisen hyvin musiikki- ja luontosisältöjen parissa. Palvelu on lisännyt joustavuutta hoitajien työhön samalla kun HILDA-sisällöt ovat houkutelleet paikalle parhaimmillaan jopa parikymmentä asukasta. 

“Palvelun 40-50 luvun laulut sopivat kaikille asukkaille. Ikääntyminen ja erilaiset sairaudet voivat vaikuttaa ihmisen muistiin, puhekykyyn ja aktiivisuuteen heikentävästi, mutta tuttu laulu ja rytmi näkyvät heissä nopeasti. Huulet hakevat sanoja kuin itsestään. Musiikin voima on ihmeellinen”, Noora Kuittinen toteaa.

Varakoti Varpusessa arvostetaan historian lehtien havinaa, mutta katsotaan myös rohkeasti tulevaisuuteen. Noora ja Sari ovat pohtineet sitä, kuinka ikäihmisten musiikkitoiveet tulevat ajan kuluessa muuttumaan. Tanssilavojen suosikkikappaleet voivat vaihtua raskaampaan hevimusiikkiin.

HILDA-palvelun sisällöistä valikoitui katsottavaksi tunnelmallinen joulukonsertti

Kiireetöntä arkea

Sari Salo kehuu työyhteisöään ja työntekijöiden luomaa “maagista ilmapiiriä”. Hoivakodissa vallitseva kiireettömyys mahdollistaa sen, että hoitajalla on aikaa jäädä tarkkailemaan asukkaan seuraksi vaikkapa vuodenaikojen muutoksia ja pihalla liikkuvia oravia.

Syksyisin asukkaiden kanssa kerätään ruskan värittämiä lehtiä ja puolukanvarpuja. Myös joulu luodaan sisätiloihin yhteisvoimin. On hartauksia, joulukaraokea ja leipomista.

Mikä on HILDAn rooli osana Varakoti Varpusen rauhallista joulua?

“Palvelua on helppo käyttää erilaisten tunnelmien virittämiseen"

“HILDAn sisältöjen kautta on helppo saatella keskusteluja lapsuuden jouluihin ja siihen millaista jouluviettoa kukin on kokenut. Palvelua on helppo käyttää erilaisten tunnelmien virittämiseen”, Kuittinen kuvailee.

Haluaisitteko vielä jakaa vinkin muille HILDA-käyttäjille?

“HILDAa pitää vain uskaltaa kokeilla rohkeasti! Jos jokin sisältö ei innosta niin uutta vain kokeiluun”, Sari Salo kannustaa. 

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Olen:
Kiitos liittymisestäsi uutiskirjeemme tilaajaksi!
Saat jatkossa kirjeemme kuukausittain sähköpostiisi.
Oho! Jotain meni pieleen lomaketta lähetettäessä.