Luonto- ja eläinsisällöt lisäävät hyvinvointia hoivayhteisöissä

Yksi HILDA-palvelun suosituimmista sisältökategorioista on luonto ja eläimet. Suosion takana ovat luonnon ja eläinten ilahduttava, rauhoittava, muistia virkistävä ja keskustelua herättävä vaikutus. Ne ovat myös asioita, joista jokaisella on henkilökohtaisia kokemuksia elämän varrelta.

Laineiden liplatus, havupuiden havina, sienimetsän tuoksu, lemmikin rapsuttelu. Luonto ja eläimet tarjoavat elämään tunnetta ja merkitystä monella eri tasolla ja ruokkivat monia eri aisteja.

Luontoon liittyvillä aiheilla ja eläinkavereilla on tärkeä osansa myös hoivayhteisöjen asukkaiden hyvinvoinnissa. Niillä on tutkitusti positiivisia vaikutuksia paitsi fyysisesti, esimerkiksi verenpainetta alentavana tekijänä, myös henkisen hyvinvoinnin kannalta. Eläimet ja luonto rauhoittavat mieltä, luovat tunnelmaa ja herättävät muistoja pitkänkin ajan takaa.

Metsäretkiä, veneilyä, lemmikinhoitoa ja tallielämää

HILDA-palvelun sisällöt tuovat luontoa ja eläimiä niidenkin hoivakotien asukkaiden lähelle, jotka eivät muutoin pääse näiden elämysten äärelle. Siksi sisällöistä on pyritty tekemään mahdollisimman elämyksellisiä ja käsinkosketeltavia.

- Käytämme luonto- ja eläinsisällöissä paljon liikkuvaa kuvaa, muun muassa levollisia maisemakuvia ja lähikuvia eläimistä. Lisäksi sisällöissä on rauhallista kerrontaa sekä teemaan sopivaa, tarinaa kuljettavaa taustamusiikkia. Haluamme tuoda eläimet, metsät ja vesistöt mahdollisimman lähelle, kertoo Kardemummon sisältö- ja viestintävastaava Maaria Keskitalo.

HILDA-sisältöjen kestosuosikkeihin lukeutuvat muun muassa koira- ja hevosaiheet. Suosittujen eläinteemojen sarjaa jatkaa myös juuri julkaistu, erittäin kysytty ja odotettu kissa-aiheinen sisältö.

- Läheisyys ja kosketus ovat tärkeitä niin eläimille kuin ihmisillekin, ja erityisesti niiden merkitys korostuu muistisairailla ihmisillä. Siksi eläinsisältömme ovat leppoisia, viipyileviä ja videokuva niissä usein hieman hidastettuakin. Haluamme niiden palvelevan hoivakotien arjessa rauhoittavana elementtinä, kertoo Samu Vatanen Kardemummolta.

Luontoon ja eläimiin liittyviä sisältöjä käytetään hoivayhteisöissä myös menneiden muisteluun ja keskustelun avaajina. Katselun lomassa voidaan muistella asukkaiden omia lemmikkejä, eläintenhoitoa ja maatilojen töitä.

- Mieltämme lämmitti, kun palautepalaverissa kuulimme hevosaiheisen sisällön auttaneen konkreettisena apuna hoitotilanteessa. Eräs levoton asukas rauhoittui Kaviometsän hevostallista kertovan tarinan äärellä. Monilla hoivakotien asukkailla on nuoruuden taustaa juuri maatiloilta ja eläintenhoidosta, ja uskon, että siksikin nämä sisällöt ovat niin kysyttyjä ja pidettyjä, Vatanen sanoo.

Luonto ja eläimet pysyvät HILDA-sisältöjen aiheina tiiviisti mukana myös jatkossa. Syksyn tuleviin sisältöihin lukeutuvat muun muassa kalaretki ja sienimetsä.

Lue myös

Tilaa uutiskirje

Olen:
Kiitos liittymisestäsi uutiskirjeemme tilaajaksi!
Saat jatkossa kirjeemme kuukausittain sähköpostiisi.
Oho! Jotain meni pieleen lomaketta lähetettäessä.