Vuosi 2022 on ollut Kardemummolle vauhdikas, antoisa ja täynnä ilon hetkiä

Vuoden 2022 päättyessä on hyvä katsoa hetki taaksepäin ja iloita vuoden varrella kertyneistä opeista ja onnistumisista – ennen kuin katseet kääntyvät hiljalleen uutta kohti. Meitä kardemummolaisia ovat tänäkin vuonna ilahduttaneet aivan erityisesti ihanat asiakkaamme ja hoivakotien asukkaat, joiden arjessa olemme saaneet olla osaltamme mukana. Siinä on työmme lämmin sydän ja pysyvä ydin. Päätehtävämme ohella olemme myös muun muassa osallistuneet uraa uurtavaan tutkimukseen, työllistäneet nuoria osaajia ja lanseeranneet kaksi uutta ohjelmakonseptia, jotka ovat osoittautuneet valtavan suosituiksi.

Musiikkia ja muistijälkiä

Merkittävä asia niin asiakkaillemme kuin omankin työmme kannalta on se, että HILDAn sisällöt lisääntyvät ja laajentuvat jatkuvasti. Vuonna 2022 toteutimme HILDA-palvelussa kaksi isompaa uutta ohjelmakonseptia: maaliskuussa julkaistun Levyraadin ja syksyllä käyttöön avautuneen laulunsanavisailun. Molemmat edustavat interaktiivista ja jopa vähän pelillistä sisältötyyppiä, ja molemmat ovat osoittautuneet asiakkaiden keskuudessa todella suosituiksi.

Musiikki pitää yhä edelleen suosituimpien sisältöjemme kärkipaikkaa, ja esimerkiksi Levyraadin toteuttamiseen johti tieto siitä, että se on paitsi rakastettu televisioformaatti myös hoivakodeissa tuttu ja yleinen toimintamuoto. HILDAn yhteisöllisessä levyraadissa osallistujat pääsevät suosikkilaulaja Mikael Konttisen luotsaamana itse vaikuttamaan lopputulokseen sekä siihen, millaiseksi levyraati kullakin kerralla rakentuu.

Mielenkiintoinen uusi hanke on tänä vuonna ollut myös tieteellinen tutkimus, johon olemme saaneet antaa oman panoksemme. Olemme mukana Helsingin yliopiston neuropsykologian apulaisprofessori Teppo Särkämön monivuotisessa Musiikin muistijäljillä -tutkimusprojektissa, jossa hän tarkastelee musiikin roolia muistisairaiden hoidossa. Tänä vuonna oma työmme tutkimuksessa kulminoitui kymmenviikkoiseen aktiiviperiodiin loka-marraskuussa, ja seuraavalla periodilla jatkamme keväällä 2023. Kardemummon oma asiakkuusvastaava Rosanna Kuivalainen osallistui syksyn periodiin ohjaamalla hoivakodin asukkaille kymmenen viikkoa jatkuneen musiikkiryhmän.

- Tämä oli yksi vuoden yllättävimmistä mutta myös ilahduttavimmista työtehtävistäni. Miten riemastuttavia reaktioita HILDAn sisältöihin pääsinkään näkemään! Aihe kuin aihe saattoi sytyttää keskustelun, ja näin läsnäolon ja eläytymisen myös niiden osallistujien kasvoilla, jotka eivät tilanteissa mitään puhuneet, Rosanna kertoo.

Myös Kardemummon Samu Vatanen on ollut tutkimuksesta innoissaan.

- Tutkimuksen myötä on hienoa saada myös tieteellistä pohjaa empiirisille kokemuksille musiikin monipuolisista vaikutuksista hoivatyössä. Samalla eräs ympyrä omalla tavallaan sulkeutuu, sillä HILDAn demoversiota esiteltiin Kardemummon alkuaikoina juuri Teppo Särkämölle. Siksikin tämä yhteistyö on tuntunut erityisellä tavalla tärkeältä, Samu toteaa.

Lue lisää tutkimuksesta blogistamme.

Kohtaamisissa on voimaa

Asiakasmäärämme on jatkanut hyvää kasvuaan. Olemme myös tavanneet niin uusia kuin jo aiemmin tutuksi tulleita asiakkaita eri puolilta Suomea. Samalla olemme saaneet kuulla, miten HILDAa eri hoivakodeissa käytetään ja miten se tavoittaa hoivakotien asukkaita. Näistä kohtaamisista on jäänyt vahva tunne siitä, että teemme aidosti tärkeää ja merkityksellistä työtä.

- Tänä vuonna parhaita palautteita ovat olleet hoitajien ilo, kun vetäytyvä asukas on innostunut HILDA-hetkestä tai kun HILDA on toiminut rauhoittajana ja sytykkeenä hoitajien ja asukkaiden vuorovaikutuksessa. Iloa tuottaa myös, kun pitkään kehitelty sisältökonsepti on otettu hyvin vastaan ja koettu toimivaksi, Rosanna kertoo.

Kuluvan vuoden aikana on ollut erityisen mukava tavata ihmisiä verkkoyhteyksien ohella myös kasvokkain. Ilahduttavia kohtaamisia on ollut tänä vuonna paljon myös vanhustyön opiskelijoiden kanssa. Rosanna kertoo iloinneensa siitä, että on päässyt tapaamaan paljon opiskelijoita muun muassa pitäessään oppilaitoksille esittelyjä ja osallistuessaan messuille.

Osallistuimme tänä vuonna muun muassa Kehittyvä vanhustyö -tapahtumaan ja Kotihoito & Palveluasuminen 2022 -foorumiin. Olimme mukana myös hoitajien työhyvinvointia ja arjen jaksamista tutkivassa Lapin ammattikorkeakoulun Työhyve-hankkeessa. Lisäksi osallistuimme perinteikkääseen, valtakunnalliseen Taitaja22-kilpailuun, jossa hyvinvointiteknologia oli ensimmäistä kertaa mukana omana lajinaan lähihoitajien kilpailusarjassa. Toisen asteen oppilaitoksissa opiskeleville suunnattu tapahtuma keräsi kaikkiaan kymmeniätuhansia kävijöitä eri aloilta ja ympäri Suomen.

- Olemme iloisia, että opiskelijayhteistyö elää ja voi hyvin, ja tähän haluamme panostaa jatkossakin. Nuoret ovat tulevaisuuden tekijöitä, joilla on hyvä olla myös ajanmukaiset työkalut käytössään, Samu sanoo.

Kesällä 2022 saimme tarjota lukiolaiselle kesätyönpaikan kaupungin myöntämällä kesäsetelillä, ja geronomiopiskelija Merja Palkama suoritti meillä Kardemummossa opintoihinsa kuuluvan työharjoittelun. Merja tutustui työharjoittelunsa aikana HILDA-sisältöihin ja haastatteli hoivakotien henkilökuntaa siitä, miten HILDA-palvelun koetaan istuvan omaan arkeen ja tukevan omaa työtä.

Loppupäätelmänä Merja ilahduttavasti havaitsi, että lunastimme haastateltavien mielestä lupauksemme: HILDAn koettiin tarjoavan asukkaille mielekkään, aistikkaan ja turvallisen ajanvietteen. Hoitajien kannalta palvelu oli helppokäyttöinen ja monikäyttöinen arjen apu. Merja kertoi työharjoittelunsa kokemuksista myös blogitekstissä.

HILDA-palvelun vuosi 2022

  • HILDAn ääressä vietettiin vuoden aikana yli 55.000 tuntia.
  • Viikon suosituimmat päivät olivat keskiviikko ja torstai.
  • Sisältöjä katsottiin yli 175.000 kertaa.
  • Sisällöille annetuista lähes 20.000 arvostelusta 95% oli erittäin hyviä tai hyviä.

Vuosi 2023 sisältää jotain vanhaa ja jotain uutta

Vuoden 2022 kohtaamisten ja kokemusten perusteella voimme iloksemme todeta, että HILDA on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisessa hoivatyökentässä ja saanut tuoda yhtä useamman hoivakodin arkeen mukavaa ja merkityksellistä sisältöä. Myös jatkossa tärkeä tavoitteemme on tutustua yhä tarkemmin hoivakotien arkeen ja tarjota kardemummomaista palvelua, josta huokuu ilo ja palvelunhalu. Kiitos kaikille asiakkaillemme ilon hetkistä ja yhteistyöstä HILDAn kehittämisessä!

Pian alkavana vuonna 2023 jatkamme edelleen HILDA-sisältöjen kehittämistä ja lisäämistä – se on jatkossakin tärkeyslistamme ykkönen. Uusina haasteina aiomme tutustua muun muassa kansainvälistymisen ja etähoivan mahdollisuuksiin. Odotamme näitä uudenlaisia avauksia suurella mielenkiinnolla, ja kerromme niiden etenemisestä mielellämme myös teille – muun muassa täällä blogipalstallamme, Facebook- ja Instagram-kanavillamme sekä kuukausittain ilmestyvässä uutiskirjeessämme eli HILDA-sähkeessä.

Tällä välin haluamme kuitenkin toivottaa jokaiselle asiakkaallemme ja jokaiseen kotiin oikein mukavaa ja levollista joulunaikaa sekä sopivasti kutkuttavaa ja pirskahtelevaa vuodenvaihteen odotusta!


Lue myös

Tilaa uutiskirje

Olen:
Kiitos liittymisestäsi uutiskirjeemme tilaajaksi!
Saat jatkossa kirjeemme kuukausittain sähköpostiisi.
Oho! Jotain meni pieleen lomaketta lähetettäessä.